OM OSS

Det finns några jättestora företag (vi kan tyvärr inte nämna några namn för då stämmer dom skiten ur oss) som säljer en massa socker och koffein och kallar det för funktionsdrycker.

Vi tyckte det var ett ganska värdelöst upplägg så vi tänkte att vi skulle kunna göra det bättre själva. Dessutom har vi alltid varit lite förtjusta i alla coola växter som man har använt genom historien.

Det finns t ex en bark som indianer har använt för att rena kroppen. Vikingarna använde fjällkvanne för att få en liten kick innan de skulle ut och slåss. Man brukar också säga att ryssarna vann flest OS-medaljer 1976 genom att ladda upp med örten schisandra.

Men det här är ju saker som mest bara låter lite kul. Det finns fakta bakom en hel del växter också. Ta bara Youyou Tu, årets Nobelpristagare i medicin. Hon fick sitt pris för att hon använt sommarmalört som ett sätt att minska dödligheten i malaria. Det finns också ett litet roligt test på sniglar som visar hur stor skillnad stressnivån blev hos de olika grupperna när den ena fick rosenrot i sin mat.

Men det som brukar övertyga de flesta är noga ändå EU:s livsmedelsorgan EFSA som reglerar vad man får säga om de olika växterna. Och det är en hel del spännande grejer.

Så vi letade upp en av världens mest pålästa personer inom området. Det är en professor som heter Georg Wikman och som har grundat Svenska örtmedicinska institutet som bland annat står bakom succéer som Kan Jang.

Vi förklarade att vi hade tänkt ta fram en funktionsdryck med lite roliga, spännande och fiffiga växter från naturen och ett par timmar senare startade vi Bloomy drinks tillsammans.

Jo, det gick faktiskt så snabbt. Men resten tog lite längre tid... Vi började laborera med örtblandningar. Vi tittade på flaskformer. Och provsmakade. Och rätt mycket hamnade i papperskorgen. Sen gick det något år.

Men nu är vi färdiga. Och vi är superstolta över resultatet. Nu har vi en fabrik full med grymma örter, rötter och blommor. Vi har ett bryggeri som fyller våra blandningar med källvatten. Och så har vi ingefära, fläder, ananas och grapefrukt som smaker. Och en fin flaska. Om vi får säga det själva.

Vi har också ett gäng roliga människor med på tåget. En känd störtloppsåkare till exempel. Och några hockeyspelare.

Nästa steg är att ge oss ut i världen igen och leta upp nästa lilla smarta buske. Vi har till exempel fått tips om en ört i Sydamerika som ska göra att det blir lite roligare i sängen.

Vi satsar på att släppa den på alla hjärtans dag nästa år.