VÅRA ÖRTER.

Vi är på jakt efter de roligaste, smartaste och mest hälsosammaste örterna, rötterna och blommorna man kan hitta.

Vi har t ex stött på en ört i Korea som gör att kroppen klarar av hårdare ansträngningar. Vi har plockat en blomma i fjällen vars rot motverkar trötthet.

Det gemensamma för växterna vi stoppar i våra flaskor är att de klassas som adaptogener. Det kanske låter krångligt men betyder lite förenklat att de växter vi använder hjälper kroppen att hjälpa sig själv.

Men det är ju lätt för oss att säga. Därför är det nog bättre att hänvisa till vad man får säga enligt EU:s livsmedelsorgan EFSA. Det kan du läsa om här. De små anekdoterna om växterna däremot har vi forskat fram själva.

Rysk rot

Det är en ört som ökar syretillförseln till musklerna. Det gör att kroppen kan klara av hårdare påfrestningar och återhämta sig snabbare. Rysk rot hjälpte t ex en kosmonaut att komma på benen före de andra när de hade landat på jorden igen.

Finns i både Frisk och Stark

Fjällkvanne

Är en fiffig liten blomma för alla som var uppe lite försent igår. Eller som kanske har jobbat för mycket. Blomman hjälper alltså kroppen att återhämta sig och man brukar säga att den även tar bort den griniga känslan som hänger ihop med trötthet.

Finns i Pigg

Rosenrot

Det här är en växt som fått trötta att stiga upp ur sängarna, surisar att bli gladare och levnadströtta att bli sugna på livet igen. Rosenrot är en smart liten ört med en uppiggande effekt som ökar kroppens prestationsförmåga. Det hade till och med vikingarna koll på, de använde roten som en energikick innan de skulle ut och slåss (vilket var ett ganska dåligt beteende måste vi också tillägga).

Finns i Pigg

Schisandra

Det här är ett litet bär från Kina som hjälper kroppen att återhämta sig efter fysisk aktivitet. Förut, alltså ganska långt innan man bara kunde svänga in på Seven Eleven och köpa en funktionsdryck, tog jägarna en stor klase bär med sig för att de skulle orka jaga längre.

Finns i Stark